Openbare ziekenhuizen hebben nog voor 48 miljoen onbetaalde facturen van 2020 te innen

De Belgische openbare ziekenhuizen hebben nog voor meer dan 48 miljoen euro onbetaalde facturen te innen voor het jaar 2020. Zo blijkt uit het antwoord van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke op een parlementaire vraag van Kamerlid Dominiek Sneppe (Vlaams Belang).

De zogenaamde 'dubieuze vorderingen' (lees: onbetaalde facturen) bij de openbare ziekenhuizen bedroegen in 2020 respectievelijk 13.710.901 euro voor het Brussels Gewest, 14.348.605 euro voor Vlaanderen, en 19.999.081 euro voor Wallonië. "Omgerekend per ziekenhuisbed betekent dit 4.576 euro in Vlaanderen, 11.218 euro in Wallonië, en maar liefst 22.341 euro in Brussel", leert Sneppe uit het antwoord van de minister.

"Per ziekenhuisbed ligt het bedrag aan onbetaalde facturen in Brussel maar liefst vijf maal hoger dan in Vlaanderen", merkt Sneppe op. "Gevraagd naar de reden hiervan wist minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) te melden dat de verschillen tussen de gewesten worden verklaard door 'de sociaal-culturele kenmerken van de patiëntenpopulatie'."

"Blijkbaar ligt het in de aard van sommige culturen om de rekening niet te betalen, en in plaats daarvan de belastingbetaler te laten opdraaien voor de kosten", besluit Sneppe.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.