Pensioenen - PVDA laakt "woordbreuk over zware beroepen"

Oppositiepartij PVDA hekelt dat er in het pensioenakkoord van de federale regering niets over de zware beroepen is terug te vinden. "Dit is een schending van het vertrouwen, de woordbreuk is totaal. Deze regering heeft geen enkel respect voor de mensen in ons land die hard werken", laakt voorzitter Raoul Hedebouw.

De PVDA herinnert eraan dat een regeling voor de zware beroepen een uitdrukkelijke belofte was toen de pensioenleeftijd deels werd verhoogd naar 67 jaar. Ook minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) erkende volgens de partij onlangs nog dat het onmogelijk is tot 67 jaar te blijven werken in een zwaar beroep. "Zelfs het pensioen op 60 jaar na een loopbaan van 42 jaar staat er niet in", reageert Hedebouw. "De nood is nochtans hoog. De mensen raken kapotgewerkt. Steeds meer mensen vallen ziek uit door het werk."

Het uitblijven van een regeling voor zware beroepen dreigt volgens PVDA vooral vrouwen te treffen. De uiterst linkse partij wijst erop dat bijna de helft van alle vrouwen op hun 63ste niet aan een loopbaan van 42 jaar komen, wat zou willen zeggen dat ze moeten werken tot hun 65 jaar en in de toekomst tot 66 en 67 jaar en geen recht hebben op de pensioenbonus. "In tegenstelling tot wat de Vivaldi-regering beweert, zullen het dus andermaal de vrouwen zijn die in deze pensioenhervorming aan het kortste eind trekken", besluit Hedebouw.

Na wekenlange onderhandelingen raakte het kernkabinet van de federale regering het maandagnacht eens over een pensioenhervorming. Er komt een nieuwe pensioenbonus en de toegang tot het minimumpensioen wordt beperkt tot de mensen die effectief twintig jaar hebben gewerkt. Het deeltijds pensioen en het vervroegd pensioen daarentegen verdwenen van de onderhandelingstafel, net als de pensioenen bij Defensie en het rijdend personeel van de NMBS.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.