Prestigieuze Collen-Francqui Start-Up Grant voor VUB-wetenschapper Kiavash Movahedi

Dit jaar gaat de prestigieuze Collen-Francqui-startersbeurs naar VUB-professor Kiavash Movahedi, die het Kiavash Movahedi lab van de Laboratory for Molecular and Cellular Therapy (LMCT) onderzoeksgroep leidt aan de Brussels Health Campus. Dat voor baanbrekend onderzoek naar immunotherapieën voor Alzheimer, Multiple Sclerose en hersentumor.
Om de twee jaar kent de Francqui-stichting startbeurzen toe aan jonge toponderzoekers onder de 40 jaar. Dit jaar gaat de prestigieuze Collen-Francqui-startersbeurs naar VUB-professor Kiavash Movahedi, die het Kiavash Movahedi lab van de Laboratory for Molecular and Cellular Therapy (LMCT) onderzoeksgroep leidt aan de Brussels Health Campus.

Naast een financiële toelage van 200.000 euro is er aan dit driejarige mandaat ook een leerstoel verbonden. Dankzij deze prestigieuze erkenning kan Movahedi zijn innovatief onderzoekswerk verderzetten naar nieuwe immunotherapieën in de strijd tegen ziektes zoals Alzheimer, Multiple Sclerose en agressieve hersentumoren.

Prof. Movahedi bestudeert hoe een klasse van immuuncellen, macrofagen, de ontwikkeling en progressie van hersenaandoeningen beïnvloedt. Dit omvat neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer of multiple sclerose, en agressieve primaire hersentumoren genaamd glioblastoma's. Het Movahedi-lab streeft ernaar nieuwe therapieën voor deze ziekten te ontwikkelen door de functies van hersenmacrofagen te moduleren.

"Ik ben zeer vereerd om de Collen-Francqui start-up grant te ontvangen.  Het is niet alleen een grote erkenning voor ons werk, maar het geeft ons ook meer vrijheid om een ambitieuze onderzoekslijn voort te zetten. De genereuze financiering zal ons in staat stellen om de rol van hersenmacrofagen bij neurologische aandoeningen verder te onderzoeken, wat op termijn hopelijk zal leiden tot nieuwe behandelingsmogelijkheden voor patiënten."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.