Regering wil komaf maken met ziektebriefjes voor korte afwezigheden

De federale regering wil komaf maken met ziektebriefjes voor korte afwezigheden. Dat is vanochtend nog eens bevestigd op de ministerraad. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft het over "contraproductieve paperasserij".

De regering engageerde zich afgelopen najaar al om de korte ziekteattesten af te schaffen. De concrete uitwerking daarvan laat op zich wachten, maar volgens Vandenbroucke is het wel nog altijd de bedoeling van de regering om door te zetten met de plannen. 

Het ziektebriefje zou vervallen voor "een beperkt aantal hele korte afwezigheden", zei Vandenbroucke. Om hoeveel dagen het concreet gaat en wanneer de hervorming zou ingaan, is niet duidelijk. 

Volgens de minister is het de bedoeling om huisartsen "te bevrijden van een heleboel contraproductieve paperasserij", zodat ze meer tijd hebben voor andere zaken, zoals de begeleiding van langdurig zieken. De vereniging van jonge huisartsen Jong Domus protesteerde eerder deze week al tegen de administratieve rompslomp door doktersbriefjes af te stempelen met een blauwe krokodil.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.