Robotchirurgie doet Kempense ziekenhuizen nog meer samenwerken

Vanaf nu zijn robot-geassisteerde urologische ingrepen ook voor de Kempense patiënt in Ziekenhuis Geel. Na overleg met de partners uit het Ziekenhuisnetwerk Kempen (ZNK) besloot het ziekenhuis om extra te investeren in dit behandeltraject.

Sinds april 2022 zetten dr. den Hollander en dr. Roza, namens de samenwerkende associatie ‘Urologie Kempen’, de ultramoderne operatierobot Da Vinci in bij het verwijderen van prostaten.

Dr. Filiep Bataillie, hoofdarts AZ Herentals legt uit: “De robot is opnieuw een voorbeeld van zorgafspraken binnen de ziekenhuizen van het ZNK, waarbij gespecialiseerde zorg gecentraliseerd aangeboden wordt in één van de 4 ziekenhuizen waardoor voor het eerst patiënten met prostaatkanker terecht kunnen in de Kempen voor een ingreep met robot-geassisteerde technologie, in dit geval binnen het Ziekenhuis Geel.”

Veiliger en comfortabeler voor iedere Kempense patiënt

Dankzij deze nieuwe operatietechniek kunnen urologen de patiënten met prostaatkanker die daarvoor in aanmerking komen, dicht bij huis behandelen op een minimaal invasieve manier. “Slechts kleine incisies zijn nodig en dankzij de betere beelden, betere nauwkeurigheid en meer controle die de robot biedt, is er minder bloedverlies, minder postoperatieve pijn en minder complicaties wat resulteert in sneller herstel. De nieuwe generatie operatierobot helpt de chirurg om te opereren met micro-precisie en daardoor veilig en secuur te werken”, Aldus dr. den Hollander, diensthoofd Urologie van Ziekenhuis Geel.

De associatie ‘Urologie Kempen’ en meer specifiek dr. den Hollander en dr. Roza behandelen nu al jaarlijks zo’n 150 Kempense patiënten met prostaatkanker. Deze operaties werden door hen in ziekenhuizen buiten de Kempen verricht. Hun ervaring en expertise is dus zeer ruim.

Voor elke patiënt die zich aanmeldt met prostaatkanker in één van de 4 ziekenhuizen van het ZNK, wordt onderzocht of hij in aanmerking komt voor een robotchirurgische behandeling. “Op die manier heeft élke patiënt in de Kempen – in welk ziekenhuis hij zich ook aanbiedt – toegang tot deze ultramoderne operatie techniek. "Huisartsen kunnen hun patiënt dus veilig doorsturen naar ieder ZNK-ziekenhuis. Elk ziekenhuis heeft immers toegang tot de robot en binnen de groep urologen wordt beoordeeld wélke behandeling de beste is voor de individuele patiënt”, zegt Jan Flament, CEO Ziekenhuis Geel.


 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.