Ruim 200 miljoen euro aan onterecht toegekende federale coronasteun gerecupereerd

Van de 5,5 miljard euro aan noodsteun die de federale regering heeft vrijgemaakt voor door corona getroffen ondernemers, is achteraf ruim 200 miljoen euro onterecht toegekende steun gerecupereerd. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Zelfstandigen David Clarinval (MR) op een vraag van Open VLD-Kamerlid Kathleen Verhelst.

De federale regering maakte de voorbije jaren volgens Clarinval 5,5 miljard euro vrij om de ondernemers in moeilijkheden te ondersteunen. Omdat de situatie precair was moest dat snel gebeuren, en kon de administratie de ingediende dossiers niet altijd volledig uitpluizen. Dat gebeurde achteraf wel door de sociale-verzekeringsfondsen en het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen. 

Bij de Directie Eerlijke Concurrentie van de RSVZ stond de teller eind april op 9.347 dossiers  waarin een vermoeden bestaat van fraude of onregelmatigheden. In 2.471 gevallen is effectief fraude, onregelmatigheden of misbruik vastgesteld, al is het onderzoek in ruim 3.000 dossiers nog niet afgerond. 

In totaal hebben de sociale-verzekeringsfondsen al ruim 200,7 miljoen euro aan steun gerecupereerd, al is niet dat volledige bedrag toe te schrijven aan fraude en moet het bedrag ook niet altijd teruggevorderd worden omdat de fraude al werd onderschept vooraleer het werd uitbetaald. 

"In tijden van crisis is het bijzonder jammer te moeten vaststellen dat sommigen misbruik hebben gemaakt van de snel opgezette noodsteun door de overheid", zegt Verhelst. "Waar er effectief sprake is van fraude, moet er streng worden opgetreden. Dit kan echt niet door de beugel."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    17 juni 2022

    Topje van den ijsberg , met de in werkelijkheid ten onrechte toegekende sponsoring kunnen alle CVP Stikstofboeren van Hildeke “ schadeloos” gesteld worden !