Sojoez-draagraket gelanceerd die Russische filmploeg naar ruimtestation ISS slingert

Vanop de basis Bajkonoer in Kazachstan is dinsdag met succes een Sojoez-draagraket gelanceerd die een Sojoez-capsule met een Russische filmploeg naar het het Internationaal Ruimtestation ISS slingerde, zo was rechtstreeks op NASA TV te zien.

De Sojoez-2.1a vertrok om 10.55 uur Belgische tijd om de Sojoez MS-19 op een traject naar het ISS te zetten. Op het ogenblik van de start vloog de spacemeccano over Bajkonoer.

De Sojoez MS-19 kwam zowat negen minuten na liftoff vrij van het restant van de draagraket. Enkele ogenblikken later ontplooiden zich de zonnepanelen en antennes.

Drie uur 17 minuten later moet die capsule koppelen aan de Russische Rassvet-module waarvan de koppelingspoort vorige week is vrijgemaakt.

Aan boord van de Sojoez heeft beroepskosmonaut Anton Sjkaplerov het gezelschap van een heuse filmploeg die 's werelds eerste filmopnames in de ruimte zal maken. De film kreeg als werktitel "Vysov" ("Uitdaging") en vertelt het verhaal van een arts die naar het ISS moet vliegen om een kosmonaut te redden die ziek is geworden.

Actrice Joelia Peressild speelt de rol van arts,  de meegereisde regisseur is Klim Sjipenko.

Volgens het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos zijn er twaalf 'draaidagen' voorzien. 

De filmploeg komt met de Sojoez MS-18 naar huis terug, Sjkaplerov pas volgend jaar.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    05 oktober 2021

    Voor wanneer is de lancering van Zonnekoning Vladimir den Eersten naar de zon , liefst met zijn nieuwe hypersonische raket ?