Splinternieuwe polikliniek NKO-MKA op campus Aalst

Sinds eind april zijn patiënten welkom op de gloednieuwe polikliniek van de diensten Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) en Neus-, Keel- en Oorziekten (NKO), route F op campus Aalst. De wachtruimte is behoorlijk uitgebreid en de behandel- en spreekkamers zijn in een modern jasje gestoken.

Door het sterk groeiend aantal patiënten, de toenemende technische prestaties en het omvangrijke artsenteam was een uitbreiding van de dienst aan de orde. De gloednieuwe polikliniek neemt een oppervlakte van 500 m² in beslag.

Dankzij de extra onderzoeksruimtes is de wachttijd voor patiënten korter en een aantal vooronderzoeken kunnen al gedaan worden voor de raadpleging. Bovendien zorgen de frisse kleuren voor een aangename sfeer.

Poli NKO

De dienst NKO beschikt over 4 consultatieruimtes die voorzien zijn van schermen voor projecties van beelden van een endoscopie of microscopie. De patiënt en zijn begeleider kunnen op deze manier het onderzoek makkelijk meevolgen en het uitvergrote beeld laat de arts toe om een begrijpelijke info mee te geven aan de patiënt en ook de opleiding te verzekeren voor stagiairs en artsen in opleiding.

Bovendien is er een consultatieruimte uitgerust met een high-end camerasysteem om verdachte letsels op te sporen. Dankzij deze camera kan de NKO-arts een snelle en correcte diagnose stellen om zo hoofd-halskanker vroegtijdig op te sporen. Een snellere diagnose maakt de kans op overleving groter en kan dus levensbelangrijk zijn.

De poli beschikt tevens over twee audiokamers. In deze nieuwe audiokamers worden gehooronderzoeken en spraakverstaanbaarheidstesten afgenomen, alsook een volledige tinnitusanalyse. Het voordeel van deze nieuwe audiokamer is dat hij volledig geluidsdicht is en er gebruik wordt gemaakt van nieuwe software.

Verder is er in een aparte ruimte waarbij voldoende plaats is voorzien voor het uitvoeren van evenwichtstesten.

Poli MKA

De dienst MKA beschikt in de nieuwe polikliniek over 3 consultatieruimtes, twee volledig uitgeruste moderne operatiezalen en een lounge. Bovendien werd er sterk geïnvesteerd in state-ofthe-art apparatuur, zo beschikt deze dienst over een labo, een CBCT, intra-orale scanner en alle software om 3D planning mogelijk te maken. De nieuwe locatie is volledig uitgerust voor de uitvoering van ingrepen onder intraveneuze sedatie.

Patiëntveiligheid staat uiteraard voorop, zo is de lounge overigens uitgerust met de nodige monitoringvoorzieningen. Cone beam (CBCT) Een radiologisch onderzoek is vaak een noodzakelijke aanvulling op het klinisch onderzoek om tot een juiste diagnose te komen. De laatste jaren heeft een nieuwe techniek zijn intrede gedaan in de maxillofaciale beeldvorming, namelijk de Cone Beam CT.

De Cone Beam CT Scan laat toe om driedimensionale beelden te maken van hoofd en hals met een lage stralingsdosis. “Met deze fonkelnieuwe scan kunnen we meer gedetailleerde foto’s maken met een lagere stralingsdosis. Het nieuwe apparaat komt evengoed van pas voor patiënten die een ingrijpende kaakoperatie of reconstructie moeten ondergaan”, aldus dr. Anne Grysolle (foto), diensthoofd MKA.

Een groot voordeel van deze verbouwing is dat beide diensten dichtbij elkaar zijn gevestigd. De MKA-chirurgen en NKO-artsen kunnen daardoor sneller en laagdrempeliger met elkaar overleggen. Dr. De Schryver, diensthoofd NKO: “Dat komt de zorg voor patiënten, in het bijzonder patiënten met hoofd-halskanker, ten goede. Zeker omdat dit vaak gaat om complexe problematiek waar veel multidisciplinaire zorg bij komt kijken.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.