Stichting Alzheimer Onderzoek haalde een recordbedrag binnen in 2021

De Stichting Alzheimer Onderzoek heeft vorig jaar achttien onderzoeksprojecten gesteund voor een recordbedrag van 3,8 miljoen euro. "Iedereen heeft wel iemand in de familie met een vorm van dementie. Het bewustzijn over de ziekte groeit", reageert directeur Joost Martens.

Een op de drie vrouwen en een op de zeven mannen zou tijdens haar of zijn leven een vorm van dementie ontwikkelen. Toch bestaat er nog steeds geen effectieve behandeling of medicijn. Daarom is meer onderzoek nodig, maar dergelijk onderzoek kost vaak handenvol geld. De Stichting Alzheimer Onderzoek steunt daarom Belgisch Alzheimeronderzoek. "Wetenschappelijk onderzoek zal op een dag tot een doorbraak leiden in de strijd tegen de ziekte", aldus Martens.

De stichting financierde vorig jaar achttien onderzoeksprojecten voor een totaalbedrag van 3,8 miljoen euro. Dat is een record. "We hielden ons hart vast voor de coronacrisis, maar die heeft duidelijk geen impact gehad op de donaties", klinkt het. Volgens Martens is er steeds meer aandacht in de maatschappij voor dementie, onder andere door de vergrijzing.

Particuliere giften maken een kwart uit van het geld dat de stichting binnenkrijgt. Het merendeel, namelijk 65 procent, komt uit legaten en de overige 10 procent wordt gefinancierd door de Koning Boudewijnstichting.

Alvast zeven KU Leuven-onderzoekers ontvangen 1.450.000 euro voor alzheimeronderzoek van de Stichting Alzheimer Onderzoek, gaf de universiteit zelf mee.

> Antwerpse onderzoekers krijgen 625.000 euro

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.