Vakbonden voeren actie naar aanleiding van eenmaking Oostendse ziekenhuizen

ACV Openbare Diensten, ACOD en VSOA voeren in een gemeenschappelijk vakbondsfront verschillende acties naar aanleiding van de eenmakingsplannen voor de Oostendse ziekenhuizen. Dat melden de vakbonden. Het is de bedoeling dat er van de twee Oostendse ziekenhuizen één ziekenhuis wordt gemaakt.

Volgens het bestuursakkoord van 2019 moet er in Oostende één ziekenhuis komen in plaats van twee. Nu is er in de badstad het private AZ Damiaan en het openbare AZ Sint-Jan campus Henri Serruys. Die laatste werkt samen met het AZ Sint-Jan in Brugge. 

Volgens de vakbonden komt het dossier binnenkort in een eindfase. "We vernemen dat op de eerstvolgende algemene vergadering van het Henri Serruysziekenhuis de defusie van het ziekenhuis weg van AZ Sint Jan Brugge-Oostende politiek zou afgedwongen worden. Er zou vervolgens een nieuwe samenwerking op poten gezet worden in Oostende tussen het private AZ Damiaan en het openbare Henri Serruysziekenhuis."

De vakbonden hekelen vooral de onzekerheid omtrent de plannen. "Wat gebeurt er met het personeel van de campus Henri Serruys? Wat zijn de garanties voor het verder bestaan van een publiek ziekenhuis in Oostende?", klinkt het. 

Daarom voeren de vakbonden een petitie-actie van 11 oktober tot en met 14 oktober in de inkomhal van Henri Serruysziekenhuis. Verder volgt er ook een prikactie van het personeel op donderdag 14 oktober om 12.15 uur vlak voor het Henri Serruysziekenhuis. Ook zijn de vakbonden van plan om de petitie af te geven aan burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open Vld). 

Tommelein bedaart intussen de gemoederen. "Zoals in het bestuursakkoord staat, willen wij komen tot de operationele eenmaking van de twee Oostendse ziekenhuizen. De gesprekken daaromtrent lopen al drie jaar en deze week is er inderdaad een algemene vergadering. Maar wij volgen simpelweg het bestuursakkoord." De burgemeester ontkent bovendien formeel dat er sprake is van privatisering.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.