Vlaanderen voorziet 3,5 miljoen euro voor asbestveilige zorgsector

Vlaanderen voorziet 3,5 miljoen euro om de zorgsector versneld asbestveilig te maken. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft een protocol ondertekend dat ook in de zorgsector moet zorgen voor asbestinventarisatie en een versnelde asbestverwijdering in de zorgsector. Zorginstellingen kunnen zich nog tot half oktober aanmelden bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) voor ondersteuning.

Hoewel het gebruik van asbest in België verboden is sinds 2001, zit er in veel gebouwen in Vlaanderen nog asbest. Vlaanderen heeft de ambitie om tegen 2040 asbestveilig te zijn. Dat wil zeggen dat alle asbesttoepassingen die een verhoogd risico vormen voor de mens of het leefmilieu tegen dan verwijderd moeten worden. Vlaanderen heeft ook een actieplan uitgewerkt en heeft o ok via het relanceplan 'Vlaamse Veerkracht' extra middelen vrijgemaakt. 

De regering heeft voor vier prioritaire sectoren een protocol afgesloten met de OVAM: de landbouw, het onderwijs, de sociale huisvesting en de zorgsector. Hiervoor voorziet de regering-Jambon in totaal 12,4 miljoen euro relancemiddelen. Daarvan gaat nu 3,5 miljoen euro naar het protocol met de zorgsector.

Concreet kunnen zorgvoorzieningen zich aanmelden bij de OVAM voor de actualisatie of verfijning van hun asbestinventaris en/of voor ondersteuning bij asbestverwijdering. Zorgvoorzieningen die een beroep willen doen op deze ondersteuning, kunnen zich voor 15 oktober aanmelden via www.ovam.vlaanderen.be.

Volgens Vlaams minister Demir draagt Vlaanderen op het vlak van asbest "een zware erfenis mee". "Dankzij het sectorprotocol dat we afsloten met de negen zorgkoepels zetten we nu ook een belangrijke stap om de zorginstellingen in Vlaanderen versneld veiliger en gezonder te maken. Aangezien kinderen en jongeren de meeste risico's lopen op asbestgerelateerde ziektes, focussen we in de eerste plaats op instellingen waar zij verblijven", aldus minister Demir.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.