VN: 40 procent van inwoners Oekraïne hebben dit jaar humanitaire hulp nodig

De recente Russische aanvallen en het begin van de winter verergeren de ellende van miljoenen Oekraïners. Zowat 14,6 miljoen mensen, 40 procent van de bevolking, hebben humanitaire hulp nodig, aldus de Verenigde Naties. Om de behoeften voor dit jaar te vervullen, is bovendien 4,2 miljard dollar (ongeveer 3,8 miljard euro) nodig, klinkt het.

"De Oekraïners weigeren op te geven ondanks de Russische aanval. Niemand wil afhankelijk zijn van buitenlandse hulp, maar er is geen andere keuze. De mensen hebben uw hulp nodig", klonk het bij Martin Griffiths van het VN-bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden (OCHA), in een oproep aan donorlanden. 

"Honderdduizenden kinderen leven in de frontlinie, doodsbang, getraumatiseerd en zonder de meest elementaire levensbehoeften. Dit simpele feit zou ons moeten dwingen om al het mogelijke te doen om meer humanitaire hulp naar Oekraïne te brengen", klonk het verder. 

Samen met Filippo Grandi, topman van het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties (UNHCR), verklaarde Griffiths maandag nog dat zowat 6,3 miljoen mensen Oekraïne al zijn ontvlucht en nu vluchteling zijn, voornamelijk in Europa. "Miljoenen Oekraïense vluchtelingen hebben nog steeds dringend hulp nodig", zei Grandi daarover. 

Nog volgens de VN gaat slechts de helft van de Oekraïense vluchtelingenkinderen in de schoolgaande leeftijd naar school in de gastlanden en heeft een kwart van de vluchtelingen moeite om toegang te krijgen tot gezondheidszorg.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    16 januari 2024

    En 100 % van de Palestijnse vrouwen en kinderen in schietkot TIR GAZA PLAZA !