"Voorzichtig blijven, om kleine opflakkeringen te voorkomen" (Luc Sels)

KU Leuven-rector Luc Sels roept de bevolking op om voorzichtig te blijven, ook al heeft het Overlegcomité vrijdagavond extra versoepelingen aangekondigd en bevestigd. "Er zijn veel deuren tegelijk opengegaan. Ik wil aanbevelen om ze niet allemaal tegelijk te nemen, maar gradueel en stapsgewijs weer te keren naar de normale situatie van vroeger."

De vijf rectoren van Vlaanderen, onder wie rector Sels, hadden donderdag nog een open brief geschreven naar de verschillende regeringen om niet te snel te versoepelen. Ook de CEO's van de universitaire ziekenhuizen en de decanen Geneeskunde hadden de brief ondertekend.

"Statistische modellen tonen dat er mogelijks nog een kleine opflakkering zou kunnen komen op het einde van deze maand", zegt Sels. "Het gaat voor alle duidelijkheid niet om een nieuwe golf, maar de situatie baart me toch zorgen. Ik ben over het algemeen optimistisch, zeker met het oog op het stijgend aantal vaccinaties, maar het virus is nog niet weg."

De rector verwijst naar de maatregelen over de telewerksector als goede voorbeeld. "Daar zie je duidelijk dat er stapsgewijs, en verspreid in de tijd, versoepelingen worden ingevoerd. Het zou goed zijn als de maatregelen over de hele maatschappij op die manier gelost worden. Nu er de komende weken weer meer kan en mag, roepen mijn collega's en ik toch op om voorzichtig te blijven, en je te laten testen bij de minste twijfel."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.