"We hadden liever wat meer behoedzaamheid gehad" (Zorgnet-Icuro)

De versoepelingen van de coronamaatregelen die het Overlegcomité vrijdag heeft genomen, worden een dubbeltje op zijn kant. Dat zegt Margot Cloet, topvrouw van de ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro, in een reactie. "Ik had toch liever gehad dat er met wat meer behoedzaamheid was opgetreden. De situatie in de ziekenhuizen verbetert wel, maar we kunnen ons niet permitteren dat de cijfers weer stijgen. Het virus is nog altijd erg aanwezig in de ziekenhuizen en er is nog veel werk in te halen."

Cloet zegt te snappen dat iedereen snakt naar versoepelingen, maar tegelijk had ze liever wat geleidelijkheid en voorzichtigheid gehad. "Toen ik hoorde dat vanaf 13 augustus festivals met 75.000 bezoekers mogelijk worden, ben ik echt geschrokken", zegt Cloet. "Het is nu heel veel ineens, en veel Overlegcomités kort op elkaar. Is het niet beter om na elke versoepelingsgolf een evaluatie te maken? Want we willen toch vermijden dat we maatregelen moeten terugschroeven, mocht de situatie weer slechter worden. Dat zou de motivatie geen deugd doen."

In de ziekenhuizen wordt de situatie intussen beter, erkent Cloet ook. Op de afdelingen intensive care is het aantal patiënten gedaald tot 364, en in de persconferentie van vrijdag voorspelde Sciensano-viroloog Steven Van Gucht dat we binnen enkele dagen onder de grens van 75 ziekenhuisopnames per dag zakken. "Toch moet het personeel in de ziekenhuizen nog altijd een bijzondere inspanning leveren: veel van de mensen die nu nog in de ziekenhuizen liggen, zijn zwaar ziek. Bovendien moet er nog altijd veel werk ingehaald worden."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.