"Zes procent medewerkers afwezig" (Voka)

Gemiddeld 6 procent van de medewerkers in een onderneming is afwezig door een coronabesmetting of een quarantaine. Dat zegt de Vlaamse ondernemersorganisatie Voka op basis van een enquête bij 700 bedrijven. In normale periodes is ongeveer 2 procent afwezig door ziekte.

De afwezigheden hebben een sterke impact, maar volgens Voka is van paniek geen sprake. Driekwart van de ondernemingen met meer dan 250 medewerkers heeft noodplannen klaar. In dertien op de 100 ondernemingen is momenteel een noodplan geactiveerd. 

De werkgeversorganisatie roept de overheid wel op om een nationaal noodplan te maken dat uitgaat van het slechtste scenario. Een "nood-kb" moet bedrijven de nodige flexibiliteit geven om acute personeelsuitval op te vangen, klinkt het. 

"De omikronvariant slaat zoals voorspeld hard toe, alle seinen staan op oranje. Het lijkt erop dat een complete stilstand van de economie vermeden wordt. Toch moeten we ons voorbereiden op het slechtste scenario waarbij meerdere bedrijven of sectoren uitvallen", vindt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Voka verwacht dat de omzetgroei dit kwartaal beperkt zal zijn. Later dit jaar zou groei wel weer mogelijk worden. "Momenteel wordt de groei belemmerd door de afwezigheden van medewerkers, de stijgende loonkosten en de aanhoudende leveringsproblemen van grondstoffen", aldus de organisatie.

Eerder deze week kon binnen de Groep van Tien, waarin vakbonden en werkgevers zetelen, geen akkoord worden bereikt over extra flexibiliteit om eventuele personeelsuitval op te vangen. De werkgevers kijken nu naar de regering.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.