Ziekenhuishervorming - Ziekenhuisfederaties positief, maar vrezen gebrek aan middelen

De verschillende ziekenhuisfederaties zijn positief over het project van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke voor de hervorming van de ziekenhuisfinanciering. Dat bleek tijdens de tweede hoorzitting van de Kamercommissie Volksgezondheid.

Zo bleken alle federaties voorstander van een financiering volgens het DRG systeem. Daarbij krijgt het ziekenhuis een vast bedrag per pathologie ongeacht de zorg die effectief werd verleend. Dit model wordt al gebruikt in de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. "Het heeft zijn nut in het buitenland bewezen", zei Philippe Leroy, directeur-generaal van het CHU Saint-Pierre in Brussel.

Ook de hervorming van de nomenclatuur werd vrij goed ontvangen. Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, wees er echter wel op "dat de vergoeding voldoende moet zijn om de reële kosten te dekken".

De federaties lieten ook weten dat ze vrezen door te moeten gaan zonder meer middelen. "Dit zal niet mogelijk zijn met een ongewijzigde begroting", zei Yves Smeets, CEO van Santhea, die verwees naar de geraamde onderfinanciering van de sector van 4 miljard euro. "Bij de beheerskosten bijvoorbeeld wordt ongeveer 350 miljoen (aan uitgaven) niet gefinancierd." "Alle legitieme kosten moeten worden gedekt. Dit kan geen kostenbesparing zijn", aldus ook Patricia Lanssiers en Dieter Goemaere van de in Brusselse federatie Gibbis.

Daarbij werd ook gewezen op de hervorming van de ereloonsupplementen en de uiteindelijke afschaffing ervan. Dat wordt een probleem voor ziekenhuizen "als er niets wordt gedaan aan supplementen buiten de ziekenhuisomgeving", zei Smeets. "Elke verlaging van de enveloppe zal budgetproblemen veroorzaken", voegde Cloet eraan toe.

De hervorming van het ziekenhuislandschap, die ook in het project is opgenomen, werd eveneens toegejuicht. "Er moet echter aandacht worden besteed aan een mogelijk 'nadelig effect' voor kleine ziekenhuizen", waarschuwde Leroy. "Vanuit financieel oogpunt zullen er winnaars en verliezers zijn. En we zullen de verliezers absoluut moeten compenseren," zei Zorgnet-Icuro.

Minister Vandenbroucke (Vooruit) kwam eind januari met zijn hervormingsplannen. De minister wil nog dit jaar naar meer gespecialiseerde ziekenhuizen, zoals voor beroertezorg, en een daling van het aantal materniteiten. Tegen 2023 wil de minister komaf maken met overbodige ziekenhuisovernachtingen, net zoals met de overbodige scans. Hij wil de ziekenhuizen straks alleen nog vergoeden voor een gemiddeld aantal scans dat aansluit bij de grootte van het ziekenhuis, en niet meer per uitgevoerde scan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.