Zorgmedewerkers AZ Turnhout oefenen heelkundige techniek in simulatietruck

Op dinsdag 17 mei stationeert de simulatietruck van de firma Medtronic een dag op campus Sint-Elisabeth. In deze truck kunnen artsen en verpleegkundigen van het ziekenhuis een medische techniek oefenen (via computersimulatie) om een aneurysma van de buikslagader d.m.v. een endoprothese te behandelen.

Vaatchirurg dr. Stabel legt uit om welke techniek het gaat: “Een patiënt met een aneurysma of verbreding van de buikslagader wordt meestal behandeld door het plaatsen van een endoprothese (endovasculaire techniek). Tegenwoordig kan dat zelfs enkel door een  prik en zonder echte insnede in de lies. Het voordeel is dat deze ingreep minder zwaar is dan een open buikoperatie, met sneller herstel en kortere verblijfsduur in het ziekenhuis. Deze techniek is niet nieuw voor ons, maar daar waar vroeger vooral open buikoperaties werden gedaan (klassieke techniek), schakelt men nu al veel sneller over naar deze minimaal invasieve techniek met alle voordelen voor de patiënt.”  

Verpleegkundigen die patiënten verzorgen die deze ingreep hebben ondergaan, hebben er baat bij om exact te weten wat er gebeurt tijdens zo’n ingreep. Zo kunnen ze de nazorg veel beter inschatten. Medtronic, gespecialiseerd in medische technologie, toert met de simulatietruck door heel Europa en biedt de zorgverleners van AZ Turnhout de kans om de techniek van dichtbij te leren kennen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.