“Geen handeltje in patiëntendata van ziekenhuizen”

Het christelijk ziekenfonds luidt de alarmbel omdat sommige Belgische ziekenhuizen druk ervaren om – gedetailleerde maar weliswaar geanonimiseerde – patiëntendata door te verkopen aan Quintiles/IMS. Zorgnet-Icuro zal zich hierover beraden.

Onder meer het Antwerpse ZNA wordt hier genoemd door De Standaard, maar ook andere grote ziekenhuizen zoals de UZ’s van Gent en Antwerpen staan voor de keuze of ze hun contract verlengen met Quintiles/IMS. Dat bedrijf is gespecialiseerd in individuele analyses voor ziekenhuizen, bijvoorbeeld rond medicatiegebruik. Een nieuw hoofdstuk in het verhaal van de big data die steeds belangrijker worden en uiteraard zeer interessant zijn voor privébedrijven zoals verzekeringen.

Breder plaatje

De CM heeft zeker een punt, maar is in deze ook geen buitenstaander. Het beschikt zelf als  grootste ziekenfonds over een schat aan patiëntengegevens. Het plaatje is dus wel iets breder dan dat van privéspelers in de alleen.

De kwestie moet ook gezien worden tegen de achtergrond van de nieuwe Europese wetgeving medische data (de GDPR) die eraan komt in mei 2018. Dan wordt het zo goed als onmogelijk voor Amerikanen om inzage te krijgen in Europese medische gegevens.

Quintiles/IMS is evenmin de enige speler op deze lucratieve markt. Onder meer Marc Coucke maakte enige tijd geleden bekend dat ook hij zich op deze markt van big data voor ziekenhuizen begeeft.

Tom Joos, nationaal secretaris van de CM, waarschuwt ervoor dat onder meer farmabedrijven met de big data hun grip op onze gezondheidszorg willen vergroten en dat er een beter wettelijk kader nodig is om dit te voorkomen. Volgens gezondheidsminister Maggie De Block is dat kader er nu al: het IMA (intermutualistisch agentschap) heeft voldoende armslag om hier op te treden.

De Block en haar staatssecretaris De Backer spreken zich in hun reactie niet uit tegen de vraag van QuitilesIMS, maar benadrukken dat de gegevens geanonimiseerd en gecodeerd moeten worden. "Je kan de gegevens dus nooit linken aan een bepaalde patiënt. Tegelijkertijd moet de patiënt altijd geïnformeerd worden en toestemming geven over gegevens die verzameld worden en hoe deze kunnen gebruikt worden, samen met de finaliteit ervan." Dat kan dan wetenschappelijk onderzoek zijn of een verbetering van de kwaliteit van het ziekenhuis of instelling.

Ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro overlegt volgende week met de ziekenhuisdirecteurs over de kwestie. Bram Van Dessel (woordvoerder ZNA) laat alvast weten dat het ziekenhuis nog niets beslist heeft over een contractverlenging en dat het rekening zal houden met de Belgische en Europese wetgeving.

Lees ook :

'Patiëntengegevens te grabbel gooien is onaanvaardbaar' (BVAS)

Onze medische gegevens, eenmaal, andermaal verkocht ( Frank Ponsaert )

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.