Pandemiewet in Belgisch Staatsblad gepubliceerd

De pandemiewet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is vrijdag in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. De wet moet voor een aanvullende rechtsgrond zorgen om verregaande maatregelen te kunnen nemen in gezondheidscrisissen. Nu de wet is gepubliceerd, heeft de federale regering 31 werkdagen de tijd om hem te activeren in het kader van de huidige crisis.

Het wetsontwerp van minister Verlinden kende in de eerste helft van dit jaar een lang parcours in de Kamer, maar raakte op 15 juli dan toch goedgekeurd - meerderheid tegen oppositie. Ruim een maand later is de tekst - vorige week door koning Filip ondertekend op zijn vakantieadres op het Franse Île d'Yeu - in het Staatsblad verschenen.

Het is nog niet zeker of de wet nog tijdens de huidige coronapandemie zal worden ingeschakeld. "Dat hangt af van de verdere epidemiologische situatie", reageert minister Verlinden. "Concreet zal moeten worden geanalyseerd of de criteria voor een epidemische noodsituatie zoals bepaald in de pandemiewet, vervuld zijn. Met dank aan de hoopgevende resultaten van de vaccinatiecampagne kunnen we immers evolueren van crisisbeheer naar risicobeheer."

Als de regering de wet nu nog wil gebruiken, zal ze daarvoor ten laatste begin oktober het licht op groen moeten zetten. Concreet zal de afkondiging van een epidemiologische noodsituatie gebeuren via een koninklijk besluit, waarna de regering een resem maatregelen kan nemen om de pandemie de kop in te drukken. Volgens de wet krijgt het parlement dan vijftien dagen de tijd om dat KB te bekrachtigen.

Ook als de wet tijdens de coronacrisis niet meer wordt ingezet, blijft hij bruikbaar. "In elk geval hebben we met deze pandemiewet de toekomst voorbereid", zegt minister Verlinden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.