AZ Oostende centraliseert ‘Ouder en kind’

Gisteren stelde AZ Oostende de eengemaakte dienst Neonatale zorg, Materniteit, Verloskwartier en Pediatrie voor. De diensten van de beide ziekenhuizen worden samengebracht in AZ Oostende – Damiaan. Het ziekenhuis zal het volledige aanbod rond ‘Moeder en kind’ op één plaats in Oostende aanbieden. Dankzij de centralisatie vergroot het de capaciteit en kan het de expertise verder uitbouwen. AZ Oostende telt af naar de samenwerking tussen AZ Damiaan en AV Henri Serruys als AZ Oostende op 1 november.

“De expertise van onderwaterbevallingen die bestaat in het Serruysziekenhuis is een belangrijke troef voor de materniteit. Er zijn al baden in Damiaan, maar vanuit Serruys zal een meer gesofisticeerd bevallingsbad mee verhuizen. Het bevallingsbad verhuist voor 1 november. Wij zullen dus blijven inzetten op onderwaterbevallingen,” zegt Inge Luts, directeur patiëntenzorg. Dr. Ellen Debrouwere, gynaecoloog in AZ Oostende – Damiaan, heeft ervaring met onderwaterbevallingen.

In 2022 vonden er ruim 1.100 bevallingen plaats in de Oostendse ziekenhuizen. Dankzij de samensmelting van de twee diensten op AZ Oostende – Damiaan kan het ziekenhuis gespecialiseerde zorg aanbieden door hoogopgeleide verpleegkundigen/vroedvrouwen en artsen. Ook zal het een hogere toevloed aan patiënten kunnen opvangen. Vanaf 28 oktober 2023 vinden alle bevallingen plaats op de eengemaakte dienst Materniteit in AZ Oostende – Damiaan.

Verbouwingswerken Neonatale zorg

Om de beide diensten samen te brengen in AZ Oostende - Damiaan waren er verbouwingswerken nodig. Die hebben ruim twee maanden geduurd en zijn twee weken voor de officiële samenwerking klaar.

Dankzij de werken is er een volledig open ruimte ontstaan op Neonatale zorg. In deze ruimte zijn er twee belangrijke zones: de zone voor kritieke patiënten met verhoogde opvolging en een minder kritieke zone (stabielere patiëntjes). Het heeft de focus gelegd op de ruime reanimatiezone zodat een kritieke patiënt de best mogelijke zorgen kan krijgen. Bovendien is deze ruimte volledig ontdubbeld zodat de zorgverleners een tweeling of twee kritieke baby’s op hetzelfde moment kunnen stabiliseren.

Nu heeft het ziekenhuis plaats voor 15 patiëntjes, voor de verbouwingswerken was er slechts ruimte voor 11 baby’s. Het heeft ook het aantal couveuses kunnen optrekken van 6 naar 8 en de verwarmde bedjes van 5 naar 7.

In de vernieuwde dienst is er ook een isolatieruimte voorzien wanneer er sprake is van een besmetting.

Pediatrie ook uitgebreid

“Op Pediatrie was er een kleinere nood aan aanpassingswerken. De nieuwe en grotere wachtzaal is nu klaar. In en rond deze wachtzaal is er één nieuwe consultatieruimte, een speelzone, een voedingszone, … De grotere ruimte verhoogt ook de toegankelijkheid met buggy’s. Daarnaast wordt de organisatie van het pediatrisch dagziekenhuis geoptimaliseerd,” zegt dr. Sylvie Van Molhem, diensthoofd Pediatrie.

Om de veiligheid van de patiënten te verzekeren is er tijdens de opstart van AZ Oostende een korte overgangsperiode van 27 oktober tot en met 13 november 2023. Dan wordt het zorgaanbod in AZ Oostende - Serruys tijdelijk teruggeschroefd. Alle zorg blijft dan verzekerd in AZ Oostende Damiaan.

Hier kunt u de evolutie tijdens de overgang naar AZ Oostende op 1 november 2023 volgen.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.