AZ Sint-Jan Brugge overlegt na staking over betere planning

Vandaag wordt er niet geopereerd in het AZ Sint-Jan in Brugge. De vakorganisaties ACOD, ACV Openbare Diensten en VSOA dienden een stakingsaanzegging in voor het personeel in het operatiekwartier. Ze stellen daarmee de werkdruk aan de kaak. Directeur dr. Hans Rigauts denkt samen met de vakorganisaties constructief na om een oplossing te vinden.

De vakorganisaties namen de beslissing tot staking naar eigen zeggen niet lichtzinnig. "Het is een gevolg van aanslepende problemen binnen het OK. Volgende punten worden door de personeelsleden steeds opnieuw aangehaald: werkdruk en personeelsbezetting, de veiligheid van de patiënt en de respectvolle omgang", aldus het vakbondsfront.

Manklopende planning

Volgens de vakbonden zijn er al inspanningen geleverd maar loopt er vooral veel mis op vlak van planning en zijn er plannen om meer operatiezalen te openen met dezelfde personeelsbezetting. "Hiervoor wou men werkshiften van 10 uur invoeren. Het personeel vindt dit onaanvaardbaar en uiteindelijk zijn deze plannen afgevoerd. Maar de onduidelijkheid over de hervorming blijft sluimeren. Personeelsleden lopen op de toppen van hun tenen en presteren veel overuren. Personeelsleden die van wacht zijn, hebben werkweken van 70 tot 80 uren. Dit is niet houdbaar", aldus het front. Heel wat personeelsleden vallen ook ziek uit.

"Het personeel wil een duidelijk signaal geven aan de directie en ziet zich genoodzaakt om hiervoor één dag te staken", besluit het gemeenschappelijk vakbondsfront.

Directeur Hans Rigauts kon zich voor de organisatie tijdig voorbereiden op de stakingsdag omdat de aanzegging een week voordien was ingediend. Hij schetst het probleem: "Op vraag van het personeel zelf gingen we eind 2016 over tot een reorganisatie om het personeel efficiënter in te zetten. Er waren te veel hokjes. Dat veranderingsproces en nog eenaantal andere bijkomende factoren leidden evenwel tot ongenoegen."

"We werken nu met een centrale planraad. Met de verantwoordelijken van de vakorgaisatie denken we constructie na om een oplossing te vinden. Verandering wekt steeds weerstand op. We hopen dat tegen de zomer van 2018 het veranderingsproces zijn beslag kent."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.