Daling van aantal bezette ziekenhuisbedden in Oost-Brabant gaat erg traag

Het aantal bezette ziekenhuisbedden met coronapatiënten in Oost-Brabant daalt erg traag. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de vier grootste ziekenhuizen uit de regio - het UZ Leuven, het Heilig Hart Leuven, het AZ Diest en het RZ Tienen. "Een rustperiode zit er voor ons nog niet meteen aan te komen", zegt dokter Philippe Meersseman, intensivist in het UZ Leuven.

In het UZ Leuven, het grootste ziekenhuis in de regio, is het aantal coronapatiënten voor het eerst sinds lang onder de zeventig gegaan. Er liggen op dit moment nog 64 patiënten in het ziekenhuis, van wie 24 op intensieve zorg. De weken ervoor ging het steevast om een tachtigtal patiënten. Er is dus wel een kleine daling te merken, maar die gaat erg traag. Het aantal patiënten op in tensieve zorg schommelt al enkele weken rond de twintig à dertig personen.

"We kunnen langzaamaan weer meer bedden vrijmaken voor niet-COVID-gerelateerde intensieve zorg", zegt Meersseman. "Er liggen nog wel veel COVID-patiënten die ernstig ziek zijn, maar we zien het aantal nieuwe opnames dalen. De werkdruk is beheersbaar, vooral omdat we ondertussen goed op elkaar ingespeeld zijn. We hopen nu vooral zo snel mogelijk terug meer intensieve zorg te kunnen geven aan niet-COVID-patiënten. Doordat heel wat zorg is uitgesteld, blijft de vraag naar intensieve bedden heel groot."

In de kleinere regionale ziekenhuizen kan men nog niet spreken van een echte daling van het aantal COVID-patiënten. Eind maart lagen er in het AZ Diest nog zeven patiënten met een coronabesmetting, donderdag telt het ziekenhuis er ook zeven, van wie drie op intensieve zorg. De voorbije weken schommelde het aantal patiënten steeds rond de zeven à negen. Het Heilig Hart Leuven verzorgt donderdag vier coronapatiënten. Drie van hen hebben nood aan intensieve verzorging. Een maand geleden telde het Heilig Hart eveneens vier coronapatiënten.

Het RZ Tienen telde deze week voor het eerst sinds lang opnieuw minder dan tien coronapatiënten. De voorbije weken lagen er in het ziekenhuis steeds elf tot dertien patiënten met een COVID-besmetting, dinsdag ging het om negen personen. De situatie bleef de laatste weken beheersbaar, maar van een echte daling kan nog niet gesproken worden, klinkt het daar.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.