GZA Ziekenhuizen herschikken zorgaanbod

Sinds 1 januari 2018 stemt GZA zijn zorgaanbod verder af op het overheidsstreven naar meer subspecialisatie en de herschikking van het zorgstrategisch plan per campus.

“We verdeelden onze zorg in drie niveaus“, aldus hoofdarts dr. Luc Van Looy. “Er is de lokaal verankerde basiszorg, denk bijvoorbeeld aan de raadplegingen. Die blijven we op elk van onze campussen aanbieden. Op een tweede niveau bevindt zich meer complexe zorg, bijvoorbeeld de uitbating van een OK. Dit niveau concentreren we voortaan op twee van onze drie campussen. (Sint-Augustinus en Sint-Vincentius). Meer specialistische diensten zoals bijvoorbeeld oncologie, de diabetische voetkliniek of het muco-referentiecentrum centraliseren we op één campus.”

Algemeen directeur Willeke Dijkhoffz weet dat de groepering van competenties ook betekent dat een deel van de medewerkers en artsen niet langer werkt op de vertrouwde campus. Ook patiënten zullen zich mogelijk naar een andere campus moeten begeven dan degene die ze gewend zijn. “De herlocatie van een aantal diensten was onvermijdelijk. Maar de zorgverleners blijven dezelfde. En dat geldt ook voor de kwaliteit en de warmte van de zorg die ze verlenen.”

In een notendop

Patiënten kunnen nog steeds op elke campus terecht voor raadplegingen, fysische geneeskunde, medische beeldvorming, dialyse en zo meer. Campussen Sint-Augustinus en Sint-Vincentius behouden hun gespecialiseerde spoedafdeling, hun belangrijk inwendig zorgaanbod, de gespecialiseerde moeder-kindzorg en de geriatrische zorg. De belangrijkste veranderingen vanaf 2018 kunnen als volgt worden samengevat:

  1. Heelkundige ingrepen worden geconcentreerd op campussen Sint-Augustinus en Sint-Vincentius. Raadplegingen, ambulante onderzoeken, niet-heelkundige opnames en de voor- en nazorg blijven behouden op de drie campussen, dus ook op campus Sint-Jozef.
  2. Campus Sint-Jozef spitst zich verder toe op de specialismen (psycho)geriatrie en revalidatie. Ook de MS-kliniek zal op deze campus onderdak vinden. Er blijft een aanbod op het vlak van het inwendig dagziekenhuis en de inwendige hospitalisatie, zoals voor cardiologie en pneumologie.

De eerste spoedopvang blijft op deze campus georganiseerd en wordt aangepast aan het beschikbare zorgaanbod. De spoedopvang zal in de toekomst verder worden versterkt door de uitbouw van een huisartsenwachtpost op campus Sint-Jozef.

  1. Alle oncologische activiteiten (behandeling en wetenschappelijk onderzoek) worden gebundeld op campus Sint-Augustinus. Op campus Sint-Vincentius worden natuurlijk wel kwaadaardige tumoren heelkundig verwijderd, maar de concrete oncologische behandeling zal op campus Sint-Augustinus plaatsvinden.

GZA telt zowat 3.200 medewerkers en een 400-tal artsen. Elke dag vinden zo’n 1.300 patiënten de weg naar GZA.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.