H. Hart Lier: eerste ziekenhuis met zorgclown in dienst

 H.-Hartziekenhuis Lier neemt als eerste ziekenhuis van België een zorgclown in dienst. Geestelijke vader van zorgclowns Michael Christensen viert deze primeur met een masterclass Clowns in de zorg in Liers ziekenhuis.

30 jaar geleden is het al dat Michael Christensen het vak ‘clown in ziekenhuis’ oprichtte. Intussen is het een begrip geworden. En nu neemt Lier als eerste Belgische ziekenhuis een Zorgclown vast in dienst. Christensen, intussen 70, vereert het ziekenhuis met een masterclass 'the essence of clowning in healthcare’'. 

De vaste clown maak deel uit van Zorgclowns & Co vzw, een nieuwe organisatie die zowel voor kinderen, ouderen als personen met een beperking speelt. Via nauwe samenwerkingen met zorgverleners ontwikkelen zij vernieuwende projecten waarin de clown een concrete ondersteuning en aanvulling is op de zorg. 

Het H.-Hartziekenhuis werkte al samen met ClownSense, de organisatie die een professionele opleiding tot clown in de zorg voorziet. Met de nieuwe samenwerking met Zorgclowns & Co ontwikkelt het Lierse ziekenhuis zich tot een Vlaams centrum voor clowns-vernieuwing. Zo wordt er niet enkel op de pediatrie gespeeld, maar ook rond patiëntenbegeleiding voor en na de operatie, in het ‘Fit 4 life Lier’-programma, op de geriatrie, tijdens een behandeling onder invloed van lachgas, het begeleiden naar het OK of zelfs het oproepen van een clown bij een spoedgeval.

De Zorgclowns & Co VZW zijn professioneel opgeleid. Ze kennen zowel clownstechnieken als o.a. psychologie, ziektebeelden en hygiëne. Ze werken steeds voor personen in fragiele situaties, met als doel om via contact verlichting te brengen en mensen terug in hun kracht te zetten. Dit gebeurt via spel, verhalen, muziek, zang, stilte, aanraking, … op maat van elk individu. Ze weten bijvoorbeeld goed hoe om te gaan met angst, eenzaamheid, pijn en vermoeidheid… niet de clown, maar de patiënt staat centraal. Ze passen telkens hun spel aan via improvisatie, en helpen de nodige lichtheid te terug te vinden om te kunnen relativeren en aanvaarden. 

Zorgclowns & Co gaan op bezoek bij kinderen, maar ook bij volwassenen, en bij personen met een beperking. De clowns werken steeds in duo om in te kunnen zetten op kwalitatief spel. De tweede clown die in het ziekenhuis werkt wordt volledig met sponsorgelden betaald.

Dr. Kristien Garmyn, kinderarts in het H. Hart Ziekenhuis: "De effecten van een clownbezoek zijn niet te onderschatten: lachen brengt zuurstof naar het lichaam en de organen. Het werkt stressverlagend, kinderen slapen en eten beter, wat de algehele weerstand vergroot. Endorfines worden aangemaakt, wat pijnstillend werkt en wat soms maakt dat er minder medicijnen nodig zijn. Ook ontstaat er een betere communicatie tussen de patiënt en de andere zorgverleners.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.