Naar een Antwerps mega-ziekenhuisnetwerk voor 1 miljoen patiënten

GZA en ZNA kenden een heel andere historiek, maar de geesten zijn blijkbaar snel gerijpt om vermoedelijk zelfs tot een fusie te komen nu men bereid is om ideologische en historische verschillen buiten te houden.

Deze uitspraak doet dokter Luc De Clercq (VAS en Bvas, diensthoofd reumatologie GZA) in een interview met De Specialist, waarin hij het onder meer heeft over ziekenhuisnetwerken. Dat GZA en ZNA toenadering zoeken tot elkaar, is al langer bekend. Maar niet dat het eindpunt een fusie kan zijn.

En wat dan met de andere ziekenhuizen in het Antwerpse?

De twee ziekenhuizen, GZA en ZNA, verzorgen samen een gigantische bevolking. “ZNA-GZA vormt eigenlijk het hele ei van Groot-Antwerpen”, omschrijft dr. De Clercq het plastisch. “De ziekenhuizen die zich rond het UZA organiseren, doen dat dan, geografisch gezien, in ‘banaanvorm’ rond dat ei. Voor de mensen in de banaan zullen de afstanden tussen de beide banaanpunten soms misschien als frustrerend ervaren worden.”

“Maar iedereen opnemen in één groot netwerk? Ik vrees dat men desgevallend te veel hooi op de vork zal nemen en mogelijk niet of al te onzacht zal landen. GZA en ZNA alleen al dekken vermoedelijk meer dan het dubbele van de 500.000 patiënten die als norm gelden. Alles wijst erop dat ZNA-GZA als een ‘samenwerkingsvorm’ meer en intenser zal worden dan wat de minister eist als netwerknorm.”

Het volledige interview met Luc De Clercq leest u in onze papieren editie van volgende week.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.