ZOL en Jessa samen ten strijde tegen herseninfarct

ZOL (Ziekenhuis Oost-Limburg) en Jessa Ziekenhuis ondertekenden zopas een samenwerkingsakkoord voor gespecialiseerde zorg bij acuut herseninfarct.

Al langer zet Limburg sterk in op samenwerking op allerlei vlakken: groepsaankopen voor ziekenhuizen, radiottherapie en nu ook interventionele radiologische behandelingen. Met een team van vijf experts, gevestigd in het ZOL (Genk) en Jessa (Hasselt) pakt men deze problematiek aan. Het team verzekert ook de 24/7 wachtdienst.

Het samenwerkingsakkoord op vlak van interventionele radiologie is dus in de eerste plaats uitstekend nieuws voor de patiënt. De slogan van de cardiologen parafraserend, 'time is muscle' klinkt het hier als ‘time is brain’: er wordt geen kostbare tijd meer verloren met het transporteren van de patiënt van het ene ziekenhuis naar het andere.

Uniek

Dr. Thierry Boulanger (ZOL), interventioneel radioloog: “Dit type van samenwerking is redelijk uniek in België. Het is vooral een grote meerwaarde voor de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van de patiënt omdat we met een team van specialisten samen aan de tafel staan.”

Ook de wachtdienst verzekeren beide ziekenhuizen samen. Dr. Geert Souverijns (Jessa): “Er is 24/7 een expert van wacht, zowel in Hasselt als in Genk. Bij een acute beroerte is er dus steeds een ervaren neuro-interventieradioloog beschikbaar voor een ingreep, indien dat nodig zou zijn.”

Behalve de ingrepen bij acute beroertes, zullen ook een aantal andere interventies van aandoeningen van organen op beide sites uitgevoerd en verder ontwikkeld worden: levertumoren (via het bloedvat), galwegaandoeningen of slokdarmspataders.

De behandeling van aneurysmata of bloedvatuitstulpingen in de hersenen en andere bloedvataandoeningen in de hersenen vindt steeds plaats in het ZOL aangezien deze specifieke expertise met betrekking tot interventionele neuroradiologische behandelingen van aneurysmata daar gecentraliseerd is.

Met deze samenwerking komen beide ziekenhuizen bovendien tegemoet aan de vraag van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block om via netwerking en samenwerking te komen tot een efficiëntere benutting van de beschikbare middelen. ZOL en Jessa Ziekenhuis engageren zich om dit ook in de toekomst te blijven doen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.