HeiligHartziekenhuis Lier verwent ouderen op dag dementie

Ouderen, ze mogen zeker na de harde coronatijden extra verwend worden. Het HHartziekenhuis Lier doet dat samen met COLOMAplus volgende week op 21 september, de Werelddag dementie. De patiënten van de geriatrische afdelingen in het HeiligHartziekenhuis van Lier krijgen dan een uitgebreid ontbijt en muzikale verwennerij. Het personeel kocht massaal muffins t.v.v. de Stichting Alzheimer Onderzoek.

Om alle Alzheimerpatiënten van vandaag en zeker van morgen hoop te geven, moeten we nu fors investeren in wetenschappelijk onderzoek. In dat kader organiseert het HeiligHartziekenhuis sinds vorig jaar een muffinverkoop onder het personeel.

Dit jaar doen ze er echter nog een schepje bovenop en krijgen de patiënten van de geriatrie een uitgebreid ontbijt en worden er liedjes uit de oude doos live gespeeld door een collega.

“We kiezen heel bewust voor muziek van vroeger omwille van de “reminiscentie” zegt Annelies Schoenmakers, psycholoog. Bij reminiscentie gaan we positieve herinneringen uit het leven van de patiënt prikkelen aan de hand van allerlei hulpmiddelen zoals muziek, foto’s, geuren, smaken, enz.  Door veranderingen in het denken bij de persoon met dementie heeft de patiënt vaak geen voeling meer met het heden en de toekomst. De beleving van de patiënt zal veel vaker gericht zijn op het verleden. Door samen beluisteren van de oude liedjes, vormen we een toegangspoort naar gevoelens, gedachten en herinneringen. Muziek blijft tot ver in het dementieproces een hulpmiddel om contact te maken.”  

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.