Londen vraagt "respect voor onschendbaar karakter van ziekenhuizen"

De Britse regering heeft opgeroepen tot "respect voor het onschendbaar karakter van ziekenhuizen" in de Gazastrook. Het grootste ziekenhuis van de dichtbevolkte landstrook heeft volgens zijn directeur, na Israëlische aanvallen, al tientallen patiënten moeten begraven. De Britse oproep komt er enkele uren nadat de Amerikaanse president Joe Biden ook al zei dat dat ziekenhuis, al-Shifa, beschermd moet worden.

"Ziekenhuizen moeten veilige plaatsen zijn, in staat om patiënten met mededogen te behandelen en het is hartverscheurend te zien dat ze dat niet kunnen", zei de staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking en Afrika Andrew Mitchell in het parlement. Hij sprak er in naam van David Cameron, de maandag aangestelde minister van Buitenlandse Zaken.

"De regering heeft duidelijk aangegeven dat alle partijen in het conflict burgers de bescherming moeten bieden die het internationaal recht biedt", zei Mitchell. "Dat betekent dat het onschendbare karakter van ziekenhuizen gerespecteerd moet worden, zodat artsen zieken en gewonden kunnen blijven verzorgen."

De staatssecretaris riep de Israëlische regering ook op de "humanitaire toegang te verhogen", door de grenspost van Karem Abu Salem te openen.

Vanuit het Oval Office zei de Amerikaanse president Joe Biden maandag al dat het ziekenhuis beschermd moet worden. Hij drong er bij Israël ook op aan om "minder opdringerig actie" te ondernemen op de site. 

Volgens het Israëlische leger gebruikt de radicale Palestijnse organisatie Hamas ziekenhuizen als onder meer commando- en controlecentrum. Ziekenhuizen en andere medische instellingen worden niet opzettelijk als doelwit gekozen, zegt Israël, maar ze worden enkel geviseerd omdat ze de aanvallers zoekt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.