Ook druk op Limburgse ziekenhuizen neemt toe

Ook op de covid-19-afdelingen in de Limburgse ziekenhuizen blijft de druk toenemen. De ziekenhuizen die zijn aangesloten op het Zuid-Limburgse netwerk hebben de afgelopen dagen verschillende hulpvragen gekregen uit de regio rond Brussel en Luik.  Philippe Devos, voorzitter van artsensyndicaat BVAS en intensive care-arts van de Luikse CHC-ziekenhuisgroep, riep maandag op de RTBF-radio op tot solidariteit met andere provincies, met name Limburg, waar de bezettingsgraad volgens hem drie keer lager ligt dan in Luik. De nog beschikbare bedden in Luik zouden tegen het einde van de dag bezet kunnen zijn.

De aangesloten ziekenhuizen van het klinische netwerk Zuid-West Limburg (AZ Vesalius in Tongeren, Jessa Ziekenhuis in Hasselt, Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder en Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden) staan in constant overleg met onder meer de nationale gezondheidscoordinator en krijgen regelmatig vanuit het overlegcomité hulpvragen uit de overige provincies. Momenteel ligt er in het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) één COVID-19-patiënt die afkomstig is uit het Brusselse. Vanuit Luik zou er ook één patiënt zijn overgebracht naar een ziekenhuis van Jessa in Hasselt.

Vooral in Genk (ZOL) is de laatste dagen een toename van het aantal COVID-19-patienten vastgesteld. Volgens woordvoerder Jurgen Ritzen zijn er op dit moment 32 patiënten met een coronabesmetting, waaronder een patiënt uit Brussel, in hun verschillende ziekenhuizen. Tien van hen liggen op de afdeling intensieve zorg.

Bij het Jessa Ziekenhuis noteren ze momenteel zeventien patiënten met een coronabesmetting, onder wie één uit Luik. Vijf van hen liggen op de IC.

Enige uitschieter is Sint-Truiden. Volgens woordvoerster Miet Driessen van het Sint-Trudo Ziekenhuis is het nog relatief rustig in vergelijking met de ziekenhuizen van Hasselt en Genk. Zij hebben momenteel zeven coronapatiënten van wie er één op intensieve zorg ligt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.